ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕ ΕΔΩ
Γραφείο Τύπου 2017
13/10/2017
ΕΒΕΛ: Η Λευκωσία μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο

Συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκωσίας κ. Αναστασιάδης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λευκωσία, τα οποία δεν της επιτρέπουν να αναπτυχθεί με γρηγορότερους ρυθμούς και να καταστεί μια σύγχρονη πόλη.
 
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Επιμελητήριου Λευκωσίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η Λευκωσία παρουσιάζει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, έχει ανάγκη από γρήγορη αποπεράτωση της Πλατείας Ελευθερίας και των άλλων έργων υποδομής και είναι θύμα καθυστερήσεων στην προώθηση και υλοποίηση νέων επενδύσεων, λόγω γραφειοκρατίας στο δημόσιο.
 
Αναφορικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ είπε ότι έφτασε η ώρα της δημιουργίας τραμ και εισηγήθηκε όπως η διαδρομή του να καλύπτει περιμετρικά όλα τα Πανεπιστήμια που λειτουργούν στη Λευκωσία. Μια τέτοια ρύθμιση, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, αφενός θα διευκολύνει τον πολυπληθή φοιτητόκοσμο της Λευκωσίας στις μετακινήσεις του και αφετέρου θα απαλλάξει την πόλη από τα πολλά οχήματα που κυκλοφορούν. Εκτός από τη δημιουργία τραμ, το Επιμελητήριο προτείνει και άλλες λύσεις όπως είναι νέες μονοδρομήσεις, βελτίωση οδικού δικτύου, διάνοιξη νέων οδικών αρτηριών και άλλα.
 
Για το θέμα της αποπεράτωσης της Πλατείας Ελευθερίας ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η πλατεία πρέπει να παραδοθεί σύντομα στο κοινό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της ανάπτυξης του παλιού ΓΣΠ και της Αρχιγραμματείας λέγοντας ότι αυτά τα έργα που βρίσκονται στην καρδιά της Λευκωσίας θα πρέπει να ενώνονται μεταξύ τους με μια νοητή γραμμή και να αποτελούν χώρους κοινωνικής συνεύρεσης, στους οποίους θα μπορούν να γίνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.
 
Για το θέμα των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας, το ΕΒΕΛ εισηγείται όπως ιδρυθεί μια Αδειοδοτική Αρχή για τις μεγάλες επενδύσεις, είτε σε κτίρια, είτε σε έργα υποδομής, είτε σε ξενοδοχεία. 
 
Η Λευκωσία, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, με τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της, έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στα δρώμενα της Κύπρου, αλλά και της κοντινής μας περιφέρειας. Τομείς, όπως το επιχειρείν, η παιδεία, η καινοτομία, η ιατρική, ο πολιτισμός και άλλοι μπορούν να δώσουν στη Λευκωσία μια νέα όψη και μια νέα προοπτική. Μπορεί να την καταστήσουν ένα πολύπλευρο  κέντρο εξειδικευμένων τομέων με μεγάλες δυνατότητες, συμπλήρωσε.
 
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι παρουσιάζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης με τους σημαντικούς της δείκτες να σημειώνουν άνοδο. Ταυτόχρονα, όμως τόνισε ότι τα βασικά προβλήματα που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η υψηλή ανεργία, το μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, η εμπλοκή στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίες κλπ, είναι αγκάθια που πρέπει να τύχουν σοβαρής διαχείρισης.
 
Ακολούθως, κάλεσε την κυβέρνηση και τα κόμματα να επιδείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να μη δεσμευθούν σε μισθολογικές αυξήσεις και σε παροχές που δεν τις σηκώνει η κυπριακή οικονομία, αφού χρειάζεται ακόμα χρόνο για να διασφαλίσει τη σταθεροποίησή της. Η αυτοσυγκράτηση και η συνετή οικονομική διαχείριση είναι ένδειξη ελάχιστης εκτίμησης προς τις θυσίες του κυπριακού λαού τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε.
 
Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό Πρόβλημα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το ΕΒΕΛ  στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών, ώστε να εξευρεθεί μια σωστή λύση, η οποία εκτός όλων των άλλων θετικών, θα απαλλάξει και τη Λευκωσία από τον πολύχρονο διαχωρισμό που την κρατά έρμαιο της τουρκικής κατοχής.
 
Χαιρετισμούς στη Συνέλευση απηύθυναν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης.
 
Την Ετήσια Γενική Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής, Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι, ο Γενικός Εισαγγελέας Επίτροποι, Προέδροι Οργανισμών, Ανώτερα Στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας, επιχειρηματίες και μέλη.